Home » Programe de studiu » Purtatorii Duhului

Purtatorii Duhului

new-bitmap-imageLa mijlocul sec. al XIV-lea, dând glas credinței dintotdeauna a Răsăritului creștin, Sf. Grigorie Palama atrăgea atenția asupra faptului că există trei feluri de a face teologie, puse în practică de către trei feluri de teologi. Cei dintâi sunt cei care „trăiesc cu sfințenie în liniște” și, „prin unirea tainică, cea mai presus de minte, cu Dumnezeu, ridicându-se în El, au cunoscut cele mai presus de minte”; altfel spus, sfinții, cei care fac experiența nemijlocită a împărtășirii din harul dumnezeiesc necreat. Apoi, sunt cei care, deși nu ajung la această experiență personală a dumnezeirii, fac ascultare de sfinți, iar ultimii sunt cei care nici nu au experința cunoașterii nemijlocite a lui Dumnezeu, dar nici nu ascultă de sfinți.

Tradiția teologică ortodoxă a rămas, peste veacuri, credincioasă acestei perspective, duhovnicul îmbunătățit bucurându-se până astăzi de foarte mare prețuire în rândul poporului credincios. Nu la fel au evoluat lucrurile, însă, la nivelul discursului academic din spațiul ortodox, care tinde să neglijeze această perspectivă gnoseologică personală, punând mai mult preț pe cunoașterea despre Dumnezeu, decât pe cunoașterea, prin propria cercare, a lui Dumnezeu. 

În anul academic 2016-2017, Centrul Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloae propune, în premieră, un program de studiu care țintește tocmai în direcția recuperării dimensiunii experiențiale a actului teologic: Purtătorii Duhului. Părinți contemporani despre viața duhovnicească.

Este vorba despre o serie de 17 întâlniri dedicate unora dintre cei mai cunoscuţi părinți duhovnicești ai ultimilor 100 de ani, din întreg spațiul ortodox: Sf. Siluan Athonitul, Pr. Sofronie Saharov, Iosif Isihastul și Iosif Vatopedinul, Pr. Dumitru Stăniloae, Pr. Cleopa Ilie, Pr. Arsenie Papacioc, Pr. Paisie Olaru, Pr. Arsenie Boca, Pr. Teofil Părăianu, Pr. Nicolae Steinhardt, Daniil Sandu Tudor si Rugul Aprins, Sf. Ioan din Kronstadt, Sf. Luca al Crimeei, Sf. Ioan Maximovici, Sf. Nicolae Velimirovici. Acolo unde acest lucru va fi cu putință, cei care vor vorbi despre acești „giganți” ai Ortodoxiei ultimului veac vor fi oameni care i-au întâlnit personal sau chiar le-au stat în preajmă o perioadă, putând astfel da mărturia cunoașterii nemijlocite, și nu doar a cunoașterii mediate de cărți ori alte surse secundare.

Perioada de înscriere: 10 decembrie-9 ianuarie  2016

Perioada de desfășurare: 10 ianuarie – 23 mai 2017

Orar: marțea, orele 20.30 – 22.30 (GMT+1)

Taxa de înscriere: 100 euro

  Cursurile vor fi ținute în serile de marți, începând cu ora 20.30 (a Parisului), și vor avea o durată de 2h, din care ultimile 30 de minute vor fi rezervate întrebărilor din partea cursanților. Programul va debuta marți, 10 ianuarie 2017, cu un curs inaugural, și se va încheia marți, 23 mai 2017, cu o întâlnire concluzivă. Dea lungul acestor luni, sunt prevăzute și două vacanțe: în prima săptămână a Postului Mare (27 februarie – 5 martie 2016) și de Paști (10 – 23 aprilie 2017).

Echipamente necesare: un calculator și o conexiune bună la Internet

Toate cursurile vor fi ținute prin intermediul unei platforme pentru conferințe și cursuri online care oferă o foarte bună calitate a sunetului și imaginii, asigurând totodată instrumentele necesare facilitării unui nivel ridicat de interacțiune între profesor și studenți. 

Înscrieri

inscriere_butonÎnscrierea în acest program se face exclusiv prin completarea unui formular de înscriere online, care va fi disponibil pe această pagină începând de joi, 1 decembrie 2016. Data limită pentru înscrieri va fi luni, 9 ianuarie  2017.

Costuri

Taxa de înscriere în acest program de studiu este în valoare de 100 de euro, trebuind achitată înainte de 1 februarie 2017. 

Plata se face prin transfer bancar, cu card de credit sau prin PayPal

1. Prin transfer bancar
Beneficiar: C.D.S.
IBAN: FR76 3000 3030 8500 0372 6088 879
BIC/SWIFT: SOGEFRPP
Banca: Société Générale; Sucursala: Paris Saint Michel; Adresa: 10, rue Thenard, 75005 Paris.
Comunicare: Nume_Prenume_Program de studiu (ex.: Popescu_Vasile_ITO/PD/PAST/BIO/CCSS).
 

2. Cu card de credit sau prin PayPall (se aplică un comision de 4% din valoarea tranzacției).

Program de studiu
Comunicare (ex: POPA Ion_ITO)

Persoanele care, din diferite motive, nu-și permit achitarea integrală a taxei de înscriere au posibilitatea solicitării unuei burse de studiu din partea Centrului. În acest caz, completarea formularului de înscriere obișnuit trebuie însoțită de un dosar care să cuprindă următoarele documente:

    1. O scrisoare de motivație din partea solicitantului, în care să fie menționată valoarea contribuției proprii
    2. Un CV al solicitantului.
    3. O scrisoare de recomandare din partea preotului paroh al parohiei din care face parte solicitantul.

  Toate acestea trebuie trimise prin e-mail la adresa secretar@teologie.eu, înainte de 30 noiembrie 2016.

  Echipa CDS Paris va analiza fiecare solicitare în parte și-i va informa pe solicitanți asupra deciziei luate, în cel mai scurt timp.  

Evaluarea

paris-2017Evaluarea în urma programului de studiu Purtătorii Duhului se va face în cadrul unei întâlniri față către față a cursanților cu profesorii, programată a avea loc la Paris, în toamna anului 2017 (datele exacte vor fi comunicate până la sfârșitul anului). Cele trei zile de lucru ale acestei întâlniri vor cuprinde, pe lângă evaluarea propriu-zisă a cursanților, o sesiune de prelegeri în plen din partea profesorilor, ateliere tematice și vizitarea câtorva obiective turistice din capitala franceză. Întregul program va fi încadrat într-un program liturgic ce va culmina cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, în ultima noapte a întâlnirii.

  Evaluarea cursanților din cadrul acestui modul va fi de tip colocviu, pornind de la o lucrare de aprofundare, întocmite sub îndrumarea unuia dintre conferențiarii Centrului.


Orarul și înregistrările cursurilor, detaliile asupra întocmirii lucrării de aprofundare și alte informații practice vor fi postate în pagina cursanților acestui modul (vezi AVIZIERUL VIRTUAL de pe prima pagină a sitului nostru).