top of page

Pâinea cea spre ființă:

originile, istoria și rânduiala actuală a Dumnezeieștii Liturghii

Pastorație și Duhovnicie 2021: Texte
Pastorație și Duhovnicie 2021: Cours

4 aprilie – 13 iunie 2021

Înscrierile pentru acest program de studiu s-au încheiat, în urma ocupării numărului maxim de locuri disponibile.

De 2000 de ani, Sfânta Liturghie este însăși inima vieții Bisericii. Departe de a fi o simplă rânduială de rugăciune între multe altele, Sfânta Liturghie reprezintă cadrul în care Biserica se împlinește și se revelează pe sine ca și comuniune reală a credincioșilor cu Dumnezeu. Liturghia este orientată deopotrivă spre trecut, ca act de rememorare a Cinei celei de Taină, și spre viitor, ca anticipare sau înainte-gustare a ospățului din Împărăția lui Dumnezeu. Ea este în egală măsură lucrare omenească și dumnezeiască, prilej de subțiere și chiar suspendare vremelnică a despărțiturii dintre cele pământești și cele cerești, dintre cele omenești și cele dumnezeiești, dintre cele create și cele necreate, loc și vreme binecuvântate ale întâlnirii și împărtășirii omului cu Dumnezeu.

Potir_edited.jpg

Viața oricărui ortodox începe cu primirea Sfintei Împărtășanii, îndată după Botez și ca împlinire a acestuia, iar trecerea către cele veșnice nădăjduim de asemenea să ne fie însoțită de primirea Sfintelor Taine „ca merinde pentru viața de veci”. Între aceste două hotare, Sfânta Liturghie și primirea Dumnezeieștii Euharistii reprezintă „pâinea cea spre ființă” a celor ce cred în Hristos și ascultă îndemnul Lui - „Aceasta să faceți întru pomenirea Mea!”.

Anul care a trecut - marcat de pandemie și măsurile de tot felul de reducere a efectelor acesteia – a limitat drastic, într-o manieră de neimaginat anterior, posibilitățile noastre de participare la Sfânta Liturghie. Dacă înainte știam că Liturghia duminicală este un dat absolut, acum o descoperim întâi de toate ca dar prețios, ca oportunitate. Și, asemeni multor altor lucruri în viața noastră, începem să o prețuim și să o dorim mai mult.

O privire mai atentă ne descoperă însă în Liturghie un edificiu foarte complex, o colecție impresionantă de rânduieli, rugăciuni, și imnuri specifice, adunate într-un „șantier” a cărui structură s-a definitivat abia prin sec. 14, dar la ale cărui finisaje se lucrează încă și în zilele noastre. Care sunt originile Sfintei Liturghii? Cum arăta Liturghia slujită de către Sfinții Apostoli? Cum slujeau Sf. Vasile cel Mare sau Sf. Ioan Gură de Aur? Cum ar trebui făcută pregătirea pentru participarea la Liturghie? Ce este Proscomidia? Care sunt cele mai importante momente ale Sfintei Liturghii? Cât de des se cuvine să ne apropiem spre împărtășire cu Sfintele Taine și în ce condiții ar fi bine să facem aceasta?
De-a lungul Postului Mare și continuând până la Rusalii, CDS Paris vă propune o serie de nouă conferințe duhovnicești în cadrul cărora vom încerca să aflăm răspunsuri pentru toate aceste întrebări, precum și pentru multe altele. Prelegerile vor fi susținute de unii dintre cei mai buni specialiști în Teologie Liturgică din spațiul ortodox românesc, fiind urmate de fiecare dată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Pastorație și Duhovnicie 2021: Text

Conținut

Prima parte a întâlnirilor din cadrul acestei serii va explora originile Sfintei Liturghii, pornind de la legătura ei cu Cina cea de Taină, analizând elementele de cult iudaic care au fost asimilate și urmărind evoluția slujbei de-a lungul secolelor, până la fixarea rânduielii actuale.
În a doua jumătate vom zăbovi mai mult asupra rânduielii actuale a Sfintei Liturghii, așa cum o știm și o slujim noi astăzi, în bisericile noastre. Vom vorbi mai întâi despre Proscomidie – rânduiala pregătirii darurilor de pâine și vin ce urmează a fi așezate pe sfântul altar. Vom trece apoi la Liturghia Cuvântului – partea de început a slujbei, ce culminează cu citirile din Apostol și Sfânta Evanghelie, urmate de tâlcuirea lor. În fine, vom analiza împreună Liturghia Euharistică – centrată pe prefacerea darurilor de pâine și vin în Trupul și Sângele Domnului spre împărtășirea credincioșilor cu acestea.
O ultimă prelegere va fi dedicată ritmului și condițiilor împărtășirii euharistice, potrivit rânduielii liturgice ortodoxe. Seria va fi încheiată de o masă rotundă concluzivă, la care vor fi invitați toți cei care vor fi participat la această serie de conferințe.

Pastorație și Duhovnicie 2021: Texte

Perioada de înscriere

Înscrierile pentru acest program de studiu s-au încheiat, în urma ocupării numărului maxim de locuri disponibile.

Perioada de desfășurare

4 aprilie – 13 iunie 2021

Cui i se adresează?

Această serie de prelegeri se adresează tuturor credincioșilor care își doresc să dobândească o mai temeinică cunoaștere a originilor, istoriei și rânduielii actuale a Sfintei Liturghii.

Program

Cursurile vor fi ținute în serile de duminică începând cu ora 19.00 (a Parisului), și vor avea o durată de 2h, din care cel puțin ultimele 30 de minute vor fi rezervate întrebărilor din partea cursanților.
Programul va debuta duminică, 4 aprilie 2021, cu un curs introductiv, și se va încheia duminică, 13 iunie 2021, cu o masă rotundă concluzivă. De-a lungul acestui timp sunt prevăzute și două săptămâni de vacanță de Paști (26 aprilie – 9 mai 2021).

Specificații tehnice

Echipamente necesare: un calculator și o conexiune bună la Internet.

Toate cursurile vor fi ținute prin intermediul platformei ZOOM, o aplicație pentru conferințe și cursuri online bine-cunoscută de acum, care oferă o foarte bună calitate a sunetului și imaginii, asigurând totodată instrumentele necesare facilitării unui nivel ridicat de interacțiune între profesor și studenți.

În egală măsură, toate cele nouă cursuri vor fi transmise LIVE și pe pagina de Facebook a CDS Paris. Cei care le vor urmări acolo nu vor putea însă intra în dialog cu conferențiarii, motiv pentru care încurajăm călduros pe cei interesați să se înscrie la curs pentru a primi de fiecare dată link-ul de conectare la platforma ZOOM.

Debutul cursurilor va fi precedat de o sesiune de prezentare a platformei ZOOM, în cadrul căreia li se vor prezenta cursanților oportunitățile pe care aceasta ni le pune la dispoziție. Cursanții pot participa la această sesiune tehnică duminică, 4 aprilie 2021, începând cu ora 18.30 (GMT +1), chiar înaintea prelegerii inaugurale.

Înscrieri

Înscrierile pentru acest program de studiu s-au încheiat, în urma ocupării numărului maxim de locuri disponibile.

Costuri

Nu există o taxă de înscriere pentru acest program de studiu. Cei care doresc totuși să ofere un sprijin CDS Paris, în semn de recunoștință pentru oferirea acestei oportunități, o pot face pe una dintre căile de mai jos. Ajutorul dvs. este întotdeauna foarte apreciat, permițându-ne să continuăm lucrarea noastră, spre folosul cât-mai-multor beneficiari ai programelor de studiu pe care le organizăm.

Prin transfer bancar

Beneficiar: C.D.S. Paris

IBAN: FR76 3000 3030 8500 0372 6088 879

BIC/SWIFT: SOGEFRPP

Banca: Société Générale

Sucursala: Paris Saint Michel

Adresa băncii: 10, rue Thenard, 75005 Paris

Comunicare: Nume_Prenume_Program de studiu (ex.: Popescu_Vasile_PAST).

Cu card de credit sau prin Paypal

PayPal ButtonPayPal Button

Se aplică un comision de 4% din valoarea tranzacției.

Evaluarea

În urma acestui program nu va avea loc un proces de evaluare formal, așa cum se întâmplă la capătul celorlalte module organizate de CDS Paris. Cei care vor dori vor putea însă să ia parte – dacă evoluția epidemiologică o va permite, desigur – la sesiunea de evaluare anuală ce are loc de obicei în luna octombrie a fiecărui an. Aceasta reprezintă un prilej de întâlnire față către față a tuturor participanților la curs, și cuprinde o serie întreagă de prelegeri și ateliere tematice, în prelungirea programelor de studiu online oferite de-a lungul anului academic anterior.

Pastorație și Duhovnicie 2021: List
Sf. Liturghie - formular
bottom of page