Home » Sesiunile CDS » Evaluare Antwerpen (Belgia): 15-18 octombrie 2019

Evaluare Antwerpen (Belgia): 15-18 octombrie 2019

Peste 80 de profesori și cursanți ai Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae”, din Paris, s-au întâlnit, între 15 și 18 octombrie 2019, la Antwerpen, în nordul Belgiei, în cadrul sesiunii de evaluare în urma programelor desfășurate de-a lungul anului academic 2018-2019. Participanții au avut astfel ocazia ca, după un an de întâlniri online, mediate de Internet și tehnologie, să se poată vedea și comunica și față-către-față, deopotrivă unii cu alții și cu profesorii. Cu toții au primit binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Iosif, au fost evaluați pentru modul în care au participat la programul formativ, au luat parte la prelegeri și dezbateri, și-au primit diplomele și – poate cel mai important – s-au adunat laolaltă în jurul altarului, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii.

O evaluare formativă

Întâlnirea a debutat cu evaluarea propriu-zisă a cursanților înscriși în cele patru programe de studiu organizate de CDS de-a lungul anului academic 2018-2019: Pastorație și Duhovnicie – Lucrarea duhovnicului în contextul pastoral contemporan; Apostolia – Trăirea și înțelegerea lucrătoare a credinței; Mărturisitori din temnițele comuniste și Sfânta Liturghie – Hristos în mijlocul nostru. Examinarea, de tip colocviu, a pornit de la lucrarea de aprofundare întocmită în prealabil de către fiecare cursant, continuând apoi cu evaluarea nivelului de cunoștințe însușite în urma participării la cursuri. Cursanții au putut astfel beneficia de rezultatele muncii colegilor de modul, primind în egală măsură recomandări din partea membrilor comisiilor de examinare în vederea continuării demersului lor de aprofundare a învățăturii de credință ortodoxe.

Dimensiunea formativă a întâlnirii a fost încă și mai evidentă în a doua parte a întâlnirii, care a constat în patru prelegeri, urmate de dezbateri, dar și de trei ateliere tematice, de aprofundare a temelor propuse. Astfel, Pr. Conf. Dr. Patriciu Vlaicu a propus o abordare canonică a temei Autocefalie, comuniune și coresponsabilitate în contextul panortodox actual. La rându-i, Pr. Dr. Vasile Gavrilă a susținut o prelegere pe tema Familia în care m-am născut – dar dumnezeiesc, sau moștenire nefericită?, prefațând astfel tema anului sinodal 2020 în Patriarhia Română – Anul omagial al pastorației părinților și copiilor. Părintele Ierom. Dr. Petru Pruteanu a propus spre reflecție celor prezenți o serie de considerații liturgice asupra săvârșirii Tainei Sfântului Maslu, subliniind necesitatea redescoperirii unei înțelegeri autentice ortodoxe a acestei lucrări bisericești. Nu în ultimul rând, dat fiind avansarea recentă a procesului de canonizare a Părintelui Arsenie Boca de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, istoricul Adrian Nicolae Petcu, cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a prezentat conferința Duhovnicul Arsenie Boca, între vulgarizare şi autenticitate.

Binecuvântare și încurajare

Prezent la sesiunea inaugurală a întâlnirii, ÎPS Părinte Mitropolit Iosif a adresat un cuvânt de binecuvântare, dar și de încurajare, atât a cursanților, cât și a profesorilor și ostenitorilor CDS Paris. Referindu-se în mod aparte la cele patru programe de studiu, Părintele Mitropolit a subliniat importanța deosebită a câmpului tematic specific fiecăruia: cunoașterea temeinică a învățăturii de credință, curajul mărturisirii ei, chiar în condiții dificile ori riscante, articularea cu discernământ a lucrării tămăduitoare de suflet în Taina Spovedaniei și trăirea autentică a Dumnezeieștii Liturghii – toate acestea reprezintă tot atâtea puncte cardinale ale lucrării pastorale și misionare a Bisericii noastre în lumea de azi. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a încurajat călduros pe cursanți să continue efortul lor, înmulțind și mai ales făcând lucrătoare în mijlocul comunităților lor cunoștințele și abilitățile dobândite în urma participării la aceste cursuri.

Cu ochii spre viitor

Cu ocazia întâlnirii de la Antwerpen, Pr. Conf. Dr. Patriciu Vlaicu, coordonatorul secțiunii în limba română a Centrului, a prezentat celor prezenți planurile legate de programele de studiu ce vor fi organizate în cursul anului academic 2019-2020. Astfel două programe deja consacrate și validade în cursul anilor trecuți – Apostolia și Pastorație și Duhovnicie – vor fi propuse din nou, cel dintâi adresându-se celor care doresc să beneficieze de o introducere generală în tradiția teologică ortodoxă, iar cel din urmă, preoților duhovnici și candidaților la hirotonie. În plus, cei care doresc să meargă dincolo de nivelul introductiv se vor putea înscrie într-nul dintre cele două module de studiu aprofundat – unul în Teologie Biblică, iar celălalt, în Istorie Bisericească. Toate programele se vor desfășura în perioada ianuarie – iunie 2020.