Home » Sesiunile CDS » 4. Madrid 2016

4. Madrid 2016

     header_site-2017

      În anul 2016, a fost rândul capitalei Spaniei să găzduiască sesiunea de evaluare a cursanților Centrului de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae’’. Evenimentul a avut loc în perioada 27-30 septembrie 2016, în complexul monastic benedictin Valle de los Caídos, din proximitatea Madridului, aducând laolaltă 15 profesori și peste 80 dintre cursanții programelor organizate dea lungul anului academic 2015-2016: Introducere în teologia ortodoxă, Programul de formare pentru cateheți, Pastorație si duhovnicie și Misiunea Bisericii în context contemporan.

        După obicei, prima etapă a sesiunii a fost rezervată evaluării cursanților. Pe lângă verificarea cunoștințelor dobândite, fiecare cursant a avut de prezentat o lucrare de aprofundare a uneia dintre temele abordate dezbătute în cadrul programului de studiu urmat. Având în vedere numărul mare de cursanți, evaluarea s-a efectuat de către șapte comisii paralele, alcătuite din profesori evaluatori cu competențe academice în domeniul atins de lucrările de aprofundare.

     Cea de-a doua etapă a sesiunii a fost reprezentată de prelegerile în plen, susținute de către părinții profesori prezenți la întâlnire. Pr. Conf. Dr. Patriciu Vlaicu (Bruxelles – Cluj-Napoca) a vorbit despre Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe. Provocări și perspective, dând mărturia participării sale la întalnirea din Creta și aducând lămuriri asupra aspectelor canonice invocate adesea în discuțiile de evaluare a acesteia. Pr. Prof. Dr. Daniel Benga (București) a vorbit despre personalitatea Sfântului Antim Ivireanul și despre icoana Rugului Aprins, de la Mănăstirea Antim. Pr. Dr. Liviu Barbu (Norwich, Marea Britanie) a prezentat o prelegere pe tema Duhovnicia și ucenicia ca experiență a realității veșnice, iar  Pr. Prof. Dr. Constantin Necula (Sibiu) a încheiat șirul conferințelor cu prelegerea Comunicarea adevărului revelat – priorități pastoral-catehumenale. Prelegerile au fost urmate de o amplă sesiune de dezbatere a celor expuse, la discuții a participând și PS Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, care a împărtășit celor prezenți din  experiența pastorală de arhipăstor al unei comunități din diaspora.

     Discuțiile au continuat în cadrul atelierelor tematice, organizate tocmai cu scopul aprofundării unora dintre temele abordate în cadrul cursurilor ori prelegerilor în plen. Cele patru ateliere din care participanții au putut să aleagă au fost Pastorație și duhovnicie, moderat de Pr. Dr. Vasile Gavrilă, Drept Canonic, condus de Pr. Conf. Dr. Patriciu Vlaicu, Catehetică, moderat de Pr. Prof. Dr. Constantin Necula, și Bioetică, sub coordonarea Pr. Dr. Răzvan Ionescu și a d-nei Andreea Ionescu.

     Miercuri seara (28 septembrie) a avut loc festivitatea de decernare a diplomelor, înmânate de către PS Părinte Episcop Timotei. Ziua s-a încheiat cu Privegherea Mare, încununată de Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită de PS Timotei, alături de un sobor de preoți și diaconi dintre profesorii si cursanții Centrului.

     Ca de fiecare dată, ultima zi, cea de joi, a fost rezervată vizitării principalelor obiective culturale din apropierea locului unde are loc evaluarea. Paraticipanții au vizitat câteva obiective importante din orașele Madrid și Toledo, inclusiv șantierul viitoarei catedrale episcopale și a centrului episcopal din capitala spaniolă.