Home » Sesiunile CDS » 3. Bruxelles 2015

3. Bruxelles 2015

Bruxelles_5În perioada 20-22 octombrie 2015, a avut loc, la Bruxelles, Sesiunea de evaluare si comunicări a Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae”, din Paris. Evenimentul s-a desfășurat la Maison Notre-Dame Du Chant D’oiseau și a  adunat peste 100 de participanți, clerici și mireni, din toate țările componente ale Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, care au participat la programele de studiu organizate dea lungul anului academic trecut. Întâlnirea de la Bruxelles a avut o accentuată dimensiune formativă și a conținut, în afara evaluărilor, și o suită de comunicări științifice și ateliere tematice prezentate de către profesori de teologie din România și din Europa. Toate acestea au rolul de a aprofunda și dezvolta cunoștințele dobândite în cadrul cursurilor on-line.

DSC01925Participanții au  avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei. Preasfinția Sa a rostit o rugăciune de binecuvântare la deschiderea sesiunii și a participat ca examinator în cadrul modulului de Pastorație și duhovnicie, ce are rolul de a aprofunda teme de actualitate ale pastorației Bisericii Ortodoxe Române în diaspora. Cursanții programului de Introducere în Teologie Ortodoxă au elaborat și prezentat o lucrare științifică, care a fost editată sub îndrumarea unuia dintre profesorii Centrului, și au participat la o probă de examinare orală. Totodată, cei prezenți au avut de ales între mai multe ateliere tematice pe teme de Pastorație, Misiologie și Liturgică.

Crâmpeie…

Bruxelles_1În cadrul sesiunii inaugurale, Pr. Prof. Dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susținut o conferință asupra teologiei muzicii în operele a doi dintre cei mai profunzi teologi ortodocși ai secolului trecut: Nicolas Lossky și Dumitru Stăniloae.

În cea de-a doua zi, programul a continuat cu lucrarea Pr. Prof. Dr. Daniel Benga, care a prezentat cursanților Originea liturgică a misiunii parohiei în concepția Sf. Ioan Gură de Aur. Alte prelegeri au fost susținute de către Pr. Prof. Dr. Mihail Săsăujan  și Pr. Iulian Nistea, fiind urmate de întrebări din partea cursanților și dezbateri. După prânz, fiecare cursant a putut lua parte la unul dintre cele trei ateliere tematice, în funcție de preocuparea și opțiunea fiecăruia, cei mai mulți fiind interesați de atelierul de Liturgică, moderat de Pr. Vasile Gavrilă, unde discuțiile au nuanțat conținutul cursurilor pe care Sfinția sa le-a prezentat în cadrul modulului introductiv. Părintele Vasile a răspuns punctual la multe întrebări ale cursanților legate de primirea Euharistiei, Taina Botezului și viața de familie.

Bruxelles_2Atelierul de Pastorație și duhovnicie, unde discuțiile au fost conduse de dl. Prof. Dr. Adrian Opre, a căutat să dezlege printr-o abordare interdisciplinară (din perspectiva teologului și a psihoterapeutului), probleme de actualitate în pastorația contemporană, și a căutat soluții pentru vindecarea sufletelor celor care apelează la preot. Acesta din urmă este de multe ori confruntat cu probleme care depășesc capacitățile sale, ceea ce înseamnă că, de multe ori, trebuie să aibă curajul și dibăcia de a direcționa pe oameni spre a primi ajutor de specialitate din partea psihoterapeuților.

Bruxelles_6După premierea participanților și înmânarea diplomelor au fost lansate și prezentate programele de studiu pe care Centrul de Studii „Dumitru Stăniloae” le va organiza în cadrul anului academic 2015-2016. Alături de cele două programe deja consacrate, începând cu anul următor Centrul va oferi un modul de instrucție pentru cateheți, în vederea unei mai bune pregătiri a echipei pastoral-misionare a fiecărei parohii din mitropolie. Târziu în noapte, toți cei prezenți au participat la slujba privegherii, oficiate la Biserica Sf. Ier. Nicolae din Bruxelles, încununând astfel prin rugăciune liturgică lucrarea teologică săvârșită în sălile de curs.

Mario-Dorin MIHAI

Bruxelles_7

 


Mai jos, vă propunem un reportaj în imagini asupra întâlnirii de la Bruxelles, din 2015:

Comunicările susținute de părinții Profesori

DSC_0007

 

DSC_0009

DSC_0024DSC_0041

Evaluările și atelierele tematice

DSC_0080DSC_0094DSC_0111DSC_0112

Premierea participanților

DSC_0125DSC_0143DSC_0146DSC_0155DSC_0159DSC_0171DSC_0181DSC_0184DSC_0192

DSC_0227

Încununarea liturgică a evenimentului 

DSC_0350DSC_0306DSC_0334