Home » ȘCOALA PĂRINȚILOR

ȘCOALA PĂRINȚILOR

Arta de a educa sufletul copilului

„Care artă poate fi egală cu arta de educa sufletul copilului, de a-i forma mintea tânărului? Cel care practică această artă trebuie să fie mai priceput și mai talentat decât un pictor și decât un sculptor.” – Sf. Ioan Gură de Aur

Am putea spune, fără să greșim, că mare parte din neajunsurile unei societăți sunt cauzate de modul defectuos în care copiii primesc educație de la părinți. Este nevoie sa avem familii sănătoase pe toate planurile și să devenim o societate mult mai bună. S-a identificat o situație cu care se confruntă mulți părinți în aceste timpuri și anume nevoia de a fi mai responsabili în procesul de creștere și educare a copiilor lor și de a primi un minim necesar de cunoștințe care să-i sprijine pe parcurs.

Programul de studiu Școala Părinților, pe care vi-l propunem în premieră în acest an academic, își propune să ajute la identificarea și consolidarea punctelor forte ale unei familii funcționale, oferindu-le părinților informațiile necesare și ajutându-i să-și dezvolte abilitățile și principiile esențiale de creștere a copiilor. Tot acest demers vine în speranța că un copil crescut în echilibru are șanse mai mari să devină un om competent, onest și perseverent, un bun creștin și un om duhovnicesc viu.

Perioada de înscriere: 7 – 22 martie 2020

Perioada de desfășurare: 23 martie  – 22 iunie 2020

Cui se adresează?

Cursul se adresează tuturor creștinilor, preoți și mireni, care vor să clarifice aspecte ale educației actuale în contextul vieții familiei creștine, valorizând tradiția duhovnicească autentică. Preoții au posibilitatea să afle cum să îi ajute pe părinţi să-i îngrijească şi să-i protejeze pe cei mici ți să acționeze proactiv la nivelul comunităților parohiale, iar mirenii pot să identifice și să evalueze nevoile psiho-emoționale ale copiilor şi resursele pentru îmbunătățirea vieții de familie.

Conținut

Prelegerile vor aborda arii tematice diverse, cu accent pe punctele de întâlnire dintre psihopedagogia laică și cea creștină, oferind instrumente concrete părinților pentru creșterea sănătoasă a copiilor. Vor fi abordate tematici referitoare la asumarea valorilor creștine și a unui comportament sănătos pentru transmiterea educației „celor 7 ani de acasă”, precum și explorarea unor arii precum: dezvoltarea cognitivă, motivațională sau emoțională, managementul timpului, identificarea nevoilor și dezvoltarea copilului, provocările adolescenței, emoțiile și înțelegerea lor, pedepse și recompense, nevoile relaționale ale copiilor, vârstele vieții sufletești și nu numai.

Orar

Cursurile vor fi ținute în serile de luni începând cu ora 20.30 (a Parisului), și vor avea o durată de 2h, din care cel puțin ultimile 30 de minute vor fi rezervate întrebărilor din partea cursanților.

Programul va debuta LUNI, 23 MARTIE 2020, cu un curs inaugural, și se va încheia luni, 22 iunie 2020, cu o întâlnire concluzivă. De-a lungul acestor luni, sunt prevăzute și două săptămâni de vacanță de Paști ( 13 – 26 aprilie 2020).

Echipamente necesare: un calculator și o conexiune bună la Internet

Toate cursurile vor fi ținute prin intermediul unei platforme pentru conferințe și cursuri online care oferă o foarte bună calitate a sunetului și imaginii, asigurând totodată instrumentele necesare facilitării unui nivel ridicat de interacțiune între profesor și studenți. Debutul cursurilor va fi precedat de o sesiune de prezentare a platformei web, în cadrul căreia li se vor prezenta cursanților oportunitățile pe care aceasta ni le pune la dispoziție. Cursanții pot participa la această sesiune tehnică luni, 23 martie 2020, începând cu ora 20.00 (GMT +1), chiar înaintea sesiunii inaugurale a programului.

Înscrieri

Înscrierea în acest program se face exclusiv prin completarea acestui formular de înscriere online. Data limită pentru înscrieri este 22 martie 2020.

Costuri

Taxa de înscriere este în valoare de 100 de euro, trebuind achitată înainte de 15 aprilie 2020.

Plata se face prin transfer bancar, cu card de credit sau prin PayPal. 

1. Prin transfer bancar, folosind datele de mai jos:

Beneficiar: C.D.S. Paris
IBAN: FR76 3000 3030 8500 0372 6088 879
BIC/SWIFT: SOGEFRPP
Banca: Société Générale
Sucursala: Paris Saint Michel
Adresa băncii: 10, rue Thenard, 75005 Paris
Comunicare: Nume_Prenume_Program de studiu (ex.: Popescu_Vasile_PAST).  

2. Cu card de credit sau prin Paypal (se aplică un comision de 4% din valoarea tranzacției).

Selectați programul de studiu

Burse de studiu

Persoanele care, din diferite motive, nu-și permit achitarea integrală a taxei de înscriere au posibilitatea solicitării unuei burse de studiu din partea Centrului. În acest caz, completarea formularului de înscriere obișnuit trebuie însoțită de un dosar care să cuprindă următoarele documente:    
1. O scrisoare de motivație din partea solicitantului, în care să fie menționată valoarea contribuției proprii.     
2. Un CV al solicitantului.    
3. O scrisoare de recomandare din partea preotului paroh al parohiei din care face parte solicitantul (aceasta din urmă, numai în cazul solicitanților mireni).

Toate acestea trebuie trimise prin e-mail la adresa secretar@teologie.eu, înainte de 20 martie 2020.

Echipa CDS Paris va analiza fiecare solicitare în parte și-i va informa pe solicitanți asupra deciziei luate, în cel mai scurt timp.  

Evaluarea

Evaluarea în urma programului  Școala Familiei se va face în cadrul unei întâlniri față către față a cursanților cu profesorii, programată a avea loc în toamna anului 2020 (datele exacte și locația vor fi comunicate până la sfârșitul lui martie 2020). Cele trei zile de lucru ale acestei întâlniri vor cuprinde, pe lângă evaluarea propriu-zisă a cursanților, o sesiune de prelegeri în plen din partea profesorilor, ateliere tematice și vizitarea câtorva obiective turistice din zona care ne va găzdui. Întregul program va fi încadrat într-un program liturgic, ce va culmina cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, în una dintre nopțile întâlnirii.

Evaluarea în urma acestui modul se va face în două etape:
– o primă evaluare se va face în timpul cursurilor, prin redactarea unui rezumat de idei al unei cărți la alegere din lista bibliografică recomandată de profesori și organizatori;
– o evaluare de tip colocviu, pornind de la un eseu pe care fiecare cursant îl va fi pregătit pe una din temele abordate de-a lungul celor 12 întâlniri.

Îndrumări mai detaliate asupra metodologiei de evaluare vor fi puse la dispoziția cursanților în secțiunea PAGINA CURSANȚILOR a acestui website (accesul făcându-se cu parolă).