Home » Purtatorii Duhului 2: Parintele Sofronie Saharov

Purtatorii Duhului 2: Parintele Sofronie Saharov

Încurajat de succesul deosebit înregistrat, anul trecut, de programul Purtătorii Duhului. Părinți contemporani despre viața duhovnicească, CDS Paris propune, în acest an academic, un nou modul, în prelungirea celui dintâi: Părintele Sofronie Saharov: o viață în Hristos.

Născut în Rusia țaristă, la sfârșitul sec. 19, ajuns în Occident în urma Revoluției bolșevice, dar găsindu-și locul și liniștea abia câțiva ani mai târziu, în Sfântul Munte Athos, tânărul Serghei – numele de mirean al părintelui Sofronie – devine ucenic apropiat al Sfântului Siluan Athonitul, în obștea mănăstirii rusești a Sf. Mc. Pantelimon. În urma trecerii la Domnul a Cuviosului Siluan, Pr. Sofronie părăsește obștea Rusikonului, iar mai apoi pleacă definitiv din Sfântul Munte, stabilindu-se mai întâi la Paris, iar din 1958 în Anglia, unde întemeiază Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Tolleshunt Knights, Maldon, Essex. Aici își va petrece ulrima parte a vieții, făcând cunoscută viața și învățătura starețului Siluan, oferind îndrumare duhovnicească celor care îl cercetau și născând întru Domnul o mulțime de căutători ai lui Dumnezeu. Trece la Domnul în iulie 1993, lăsând în urmă o operă teologică foarte bogată, ce se bucură de o atenție crescândă, deopotrivă în mediul bisericesc și în cel academic. 


În anul academic 2017-2018, Centrul Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloae propune, un program de studiu concentrat asupra personalității și moștenirii teologice a Părintelui Sofronie Saharov. Este vorba despre o serie de 12 întâlniri, în cadrul cărora vor fi tratate viața și învățătura duhovnicească a starețului, cu atenție deosebită asupra potențialei înrâuriri a acestora asupra așezării în Hristos în contextul contemporan.  Cursurile vor fi ținute de persoane care l-au cunoscut nemijlocit pe Arhimandritul Sofronie, dar și de preoți, profesori și cercetători care au aprofundat studiul scrierilor acestuia.

Teme abordate:

 • Părintele Sofronie: date biografice, înțelesuri
 • Rădăcinile: legătura cu Sfântul Siluan Athonitul
 • Mărturii despre întâlnirile cu Părintele Sofronie
 • Etapele petrecerii duhovnicești
 • Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui!” – Despre starea de părăsire
 • Despre ființarea liturgică
 • Cunoașterea și exprimarea teologică la Părintele Sofronie
 • Calea artistică a Părintelui Sofronie
 • Vederea lui Dumnezeu la Părintele Sofronie
 • Stările fundamentale: a iadului și a Împărăției
 • Ce este Biserica?, în teologia Părintelui Sofronie
 • Problemele sociale în viziunea Părintelui Sofronie

Printre vorbitori: ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, Pr. Constantin Coman, Pr. Natanail Neacșu, dl. Costion Niculescu, dl. Sebastian Moldovan

Cursurile vor fi moderate de către părintele Arhidiac. Ionel Ungureanu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova).


Perioada de înscriere: 19 aprilie – 16 mai  2018

Perioada de desfășurare: 3 mai – 28 iunie 2018

Orar: toate zilele de joi + zilele de marți 29 mai, 5 și 12 iunie, orele 20.30 – 22.30 (GMT+1)

Taxa de înscriere: 100 euro

Cursurile vor avea o durată de 2h, din care ultimile 30 de minute vor fi rezervate întrebărilor din partea cursanților. Programul va debuta joi, 3 mai 2018, și se va încheia joi, 28 iunie 2018.


Echipamente necesare: un calculator și o conexiune bună la Internet

Toate cursurile vor fi ținute prin intermediul unei platforme pentru conferințe și cursuri online care oferă o foarte bună calitate a sunetului și imaginii, asigurând totodată instrumentele necesare facilitării unui nivel ridicat de interacțiune între profesor și studenți.

Înscrieri

inscriere_butonÎnscrierea în acest program se face exclusiv prin completarea formularului de înscriere online, disponibil pe această pagină (vezi mai jos). Data limită pentru înscrieri va fi miercuri, 2 mai  2018.

Costuri

Taxa de înscriere în acest program de studiu este în valoare de 100 de euro, trebuind achitată înainte de 15 mai 2018.

Plata se face prin transfer bancar, cu card de credit sau prin PayPal.

1. Prin transfer bancar
Beneficiar: C.D.S.
IBAN: FR76 3000 3030 8500 0372 6088 879
BIC/SWIFT: SOGEFRPP
Banca: Société Générale; Sucursala: Paris Saint Michel; Adresa: 10, rue Thenard, 75005 Paris.
Comunicare: Nume_Prenume_Program de studiu (ex.: Popescu_Vasile_/PD2).

2. Cu card de credit sau prin PayPall (se aplică un comision de 4% din valoarea tranzacției)

Program de studiu
Comunicare (ex: POPA Ion_ITO)

Persoanele care, din diferite motive, nu-și permit achitarea integrală a taxei de înscriere au posibilitatea solicitării unuei burse de studiu din partea Centrului. În acest caz, completarea formularului de înscriere obișnuit trebuie însoțită de un dosar care să cuprindă următoarele documente:

    1. O scrisoare de motivație din partea solicitantului, în care să fie menționată valoarea contribuției proprii.
    2. Un CV al solicitantului.
    3. O scrisoare de recomandare din partea preotului paroh al parohiei din care face parte solicitantul.

Toate acestea trebuie trimise prin e-mail la adresa secretar@teologie.eu, înainte de 1 mai 2018.

Echipa CDS Paris va analiza fiecare solicitare în parte și-i va informa pe solicitanți asupra deciziei luate, în cel mai scurt timp.

Evaluarea

Evaluarea în urma programului de studiu Purtătorii Duhului se va face în cadrul unei întâlniri față către față a cursanților cu profesorii, programată a avea loc la Bologna, între  9 și 11 octombrie 2018. Cele trei zile de lucru ale acestei întâlniri vor cuprinde, pe lângă evaluarea propriu-zisă a cursanților, o sesiune de prelegeri în plen din partea profesorilor, ateliere tematice și vizitarea câtorva obiective turistice din zona Bologna-Ravenna. Întregul program va fi încadrat într-un program liturgic ce va culmina cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, în ultima noapte a întâlnirii.

Evaluarea cursanților din cadrul acestui modul va fi de tip colocviu, pornind de la o lucrare de aprofundare.


Orarul și înregistrările cursurilor, detaliile asupra întocmirii lucrării de aprofundare și alte informații practice vor fi postate în pagina cursanților acestui modul (vezi AVIZIERUL VIRTUAL de pe prima pagină a sitului nostru).