Home » Mărturisitori din temnițele comuniste

Mărturisitori din temnițele comuniste

Deşi este foarte vehiculată în spaţiul public, uneori chiar de diletanţi care colportează marote mai vechi sau lansează teorii din cele mai fantasmagorice, tema descoperirii şi înţelegerii trecutului recent al Bisericii Ortodoxe Române s-a dovedit una extrem de complexă şi puţin cunoscută. Din aceste motive, orice demers istoriografic şi teologic pe această temă inevitabil trebuie să pornească de la surse, în special din arhivele fostelor instituţii represive comuniste, dar şi din cele bisericeşti. Apoi, utilizând metodologia cercetării ştiinţifice putem construi o viziune autentică şi coerentă asupra principalelor capitole din acest trecut bisericesc tumultuos.

Perioada de înscriere: 25 februarie – 15 martie 2019

Perioada de desfășurare: 19 martie  – 18 iunie 2019

Cui se adresează?

Acest modul se adresează tuturor celor interesați într-o mai bună și mai documentată cunoaștere a acestei perioade din istoria recentă a țării și a Bisericii noastre. Nu există cerințe legate de studiile anterioare, iar celor înscriși la curs li se va pune la dispoziție o bibliografie preliminară, care să-i asiste într-o cunoaștere elementară a perioadei istorice sub considerare.

Conținut

În urma cercetărilor efectuate pe parcursul a mai mulţi ani, conferenţiarii anunţaţi în acest curs on-line vin să prezinte practic rodul acestor săpături istoriografice şi teologice pe câteva teme de mare interes pentru scrierea unei istorii obiective a Bisericii în comunism, pornind de la tema slujitorilor în închisorile comuniste, cu etichetările ideologice şi limitele confluenţei cu spiritualul, continuând cu prezentarea unor reprezentanţi de seamă ai fenomenologiei religioase în anii 50 sau ai monahismului mult destructurat de autorităţile comuniste. N-au fost scăpate din vedere nici diaspora ortodoxă românească din perioada exilului, care aşteaptă o sinteză bine documentată şi consistentă, dar mai ales subiectul lecţiei comunismului: ce trebuie să învăţăm din acest trecut pe care vrem să-l cunoaşte, la ce ne foloseşte şi cum ne raportăm pentru a ne întări faţă de provocările lumii contemporane.

Orar

Cursurile vor fi ținute în serile de marți începând cu ora 20.30 (a Parisului), și vor avea o durată de 2h, din care cel puțin ultimile 30 de minute vor fi rezervate întrebărilor din partea cursanților.

Programul va debuta marți, 19 martie 2019, cu un curs inaugural, și se va încheia marți, 18 iunie 2019, cu o întâlnire concluzivă. De-a lungul acestor luni, este prevăzută și o vacanță de Paști ( 22 aprilie – 5 mai 2019).

Echipamente necesare: un calculator și o conexiune bună la Internet

Toate cursurile vor fi ținute prin intermediul unei platforme pentru conferințe și cursuri online care oferă o foarte bună calitate a sunetului și imaginii, asigurând totodată instrumentele necesare facilitării unui nivel ridicat de interacțiune între profesor și studenți. Debutul cursurilor va fi precedat de o sesiune de prezentare a platformei web, în cadrul căreia li se vor prezenta cursanților oportunitățile pe care aceasta ni le pune la dispoziție. Cursanții pot participa la această sesiune tehnică marți, 19 martie 2019, începând cu ora 20.00 (GMT +1), chiar înaintea sesiunii inaugurale a programului.

Înscrieri

inscriere_buton

Înscrierea în acest program se face exclusiv prin completarea acestui formular de înscriere online. Data limită pentru înscrieri este vineri, 8 martie 2019.

Costuri

Taxa de înscriere este în valoare de 100 de euro, trebuind achitată înainte de 28 martie 2019.

Plata se face prin transfer bancar, cu card de credit sau prin PayPal

1. Prin transfer bancar, folosind datele de mai jos:

Beneficiar: C.D.S. Paris
IBAN: FR76 3000 3030 8500 0372 6088 879
BIC/SWIFT: SOGEFRPP
Banca: Société Générale
Sucursala: Paris Saint Michel
Adresa băncii: 10, rue Thenard, 75005 Paris
Comunicare: Nume_Prenume_Program de studiu (ex.: Popescu_Vasile_PAST).  

2. Cu card de credit sau prin Paypal (se aplică un comision de 4% din valoarea tranzacției).


Programe de studiu
Comunicare (ex: POPA Ion):
Persoanele care, din diferite motive, nu-și permit achitarea integrală a taxei de înscriere au posibilitatea solicitării unuei burse de studiu din partea Centrului. În acest caz, completarea formularului de înscriere obișnuit trebuie însoțită de un dosar care să cuprindă următoarele documente:    
1. O scrisoare de motivație din partea solicitantului, în care să fie menționată valoarea contribuției proprii.     
2. Un CV al solicitantului.    
3. O scrisoare de recomandare din partea preotului paroh al parohiei din care face parte solicitantul (aceasta din urmă, numai în cazul solicitanților mireni).

Toate acestea trebuie trimise prin e-mail la adresa secretar@teologie.eu, înainte de 18 martie 2019.

Echipa CDS Paris va analiza fiecare solicitare în parte și-i va informa pe solicitanți asupra deciziei luate, în cel mai scurt timp.  

Evaluarea

Evaluarea în urma acestui program se va face în cadrul unei întâlniri față către față a cursanților cu profesorii, programată a avea loc în toamna anului 2019 (datele exacte și locația vor fi comunicate până la sfârșitul lui martie 2019). Cele trei zile de lucru ale acestei întâlniri vor cuprinde, pe lângă evaluarea propriu-zisă a cursanților, o sesiune de prelegeri în plen din partea profesorilor, ateliere tematice și vizitarea câtorva obiective turistice din zona care ne va găzdui. Întregul program va fi încadrat într-un program liturgic, ce va culmina cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, în ultima noapte a întâlnirii.

Evaluarea în urma acestui modul va fi una de tip colocviu, pornind de la un eseu pe care fiecare cursant îl va fi pregătit pornind de la una din temele abordate de-a lungul celor 12 întâlniri. Îndrumări mai detaliate asupra metodologiei de evaluare vor fi puse la dispoziția cursanților în secțiunea PAGINA CURSANȚILOR a acestui website (accesul făcându-se cu parolă).